Blog 

Co že je to ten šelest?


Možná už jste to zažili. Váš veterinární lékař při vyšetření poslechl vašeho psa nebo kočku a sdělil vám "váš mazlík má šelest na srdci". Napadá vás spousta otázek. Co přesně znamená šelest? Bolí ho to? Co se s tím dá dělat? Potřebuje další vyšetření? Pojďme si na některé z těchto otázek odpovědět.
 
Šelest je typický zvuk vznikající v srdci při průtoku krve zúžením, nebo pod vysokou rychlostí, je tedy ukazatel onemocnění srdce (výjimečně existují šelesty i bez onemocnění, ale o tom až příště). Jedná se tedy o první signál, že se v srdci něco děje. Podle typu šelestu se dá teoreticky usuzovat, o co by mohlo jít, ale bez detailního echokardiografického vyšetření (sono srdce) vašeho psa nebo kočky, se v podstatě jedná o věštění z křišťálové koule.
 
Jak tedy dál? V případě objevení šelestu u psa nebo kočky je potřeba se objednat na další vyšetření k lékaři, který se specializuje na kardiologii psů a koček. Teprve po vyšetření u kardiologa je možné určit zdroj šelestu, současně i závažnost srdečního onemocnění a vhodnost nasazení léků. Ne vždy je hned nutné dávat léky, v mnohých případech to vůbec není zapotřebí a stačí pacienta pravidelně sledovat.
 
A bolí ho to tedy? Šelest sám o sobě není nic bolestivého, sami bychom ho vůbec necítili. A stejně tak onemocnění srdce nebolí. Nepříjemné stavy ale můžou způsobit důsledky srdečního onemocnění. Když se u některých onemocnění nezahájí léčba včas může vznikat dušnost, celková slabost až omdlévání, nechutenství a další.
 
Příště, až uslyšíte o šelestu u vašeho miláčka, nebojte se ho nechat správně vyšetřit. Možná se dozvíte, že se zatím nejedná o nic vážného, a nebo dostanete léky, které mu v mnohém uleví.

Mám se bát kardiologického vyšetření mého psa nebo kočky?

Určitě nemusíte. Základ kardiologického vyšetření (ať už mám na mysli sono srdce, rentgen dutiny hrudní nebo měření krevního tlaku a EKG) není bolestivý. Všechno, co je potřeba, je udržet vašeho psa nebo kočku chvíli v klidu. I když i to může být občas nadlidský úkol.

Ale popořadě. Jako první úkon (pokud se nejedná o akutní případ) se vždy dělá důsledné odebrání anamnézy. V překladu, potřebuji od vás vědět vše, co se děje. Od výskytu zadýchávání nebo kašle, přes léky, které užívá až po plánované operace. Když si toto ujasníme, přechází se ke klinickému vyšetření. U kardiologického vyšetření jde hlavně o prohlédnutí barvy sliznic, změření tepu a důkladný poslech srdce a plic.
Následují vyšetření, která volíme podle toho, co objevíme u předchozích dvou – tedy co vzejde z odebrání anamnézy a klinického vyšetření. Pojďme si podrobně popsat to nejdůležitější vyšetření:
Sono srdce neboli echokardiografii. K tomuto vyšetření používáme speciální vyšetřovací stůl, na který pacienta opatrně položíme na bok. To je paradoxně ta nejnáročnější fáze, neboť většina pacientů neví, co je čeká a poloha na boku se jim zdá ohrožující. Tady je zapotřebí hlavně klid majitelů. Vy jste ti, co můžou dát svému mazlíčkovi najevo, že se nic neděje a není proč se bát. Jak správně držet pacienta na stole vám vždy ukážu a když bude třeba, můžeme o pomoc poprosit i naše zkušené sestřičky.
Pacient leží a co teď? Musíme si vyholit malé okénko na kůži, protože chlupy nám ultrazvukové vlny nepropustí. Po uložení na bok připojíme na nohy zvířete elektrody snímající EKG v průběhu vyšetření. Připojení elektrod mám vyzkoušeno na sobě a nebojte, opravdu to nebolí. A jdeme vyšetřovat. K vyšetření je potřeba použít hodně gelu, který slouží pro zlepšení přenosu obrazu a může na kůži zvíře trochu studit. Z každé strany trvá vyšetření cca 5 až 15 minut, podle závažnosti nálezu.

U většiny zvířecích pacientů jde vyšetření krásně a máme v podstatě hned hotovo. U některých je to z různých důvodů složitější, například kvůli nadváze, rychlému dýchání nebo kvůli malým a atypicky formovaným mezižeberním prostorům. Ale nebojte se, zatím jsme si vždy se vším v klidu poradili. Když je vyšetření u konce, sundáme opatrně pacienta na zem. Poté spolu projdeme nález a dohodneme se na dalším postupu. Kardiologické vyšetření je neinvazivní a nebolestivé, majorita zvířecích pacientů ho zvládá bez problému a tudíž se není čeho bát 😊.


Holter u psa nebo kočky? Ano a jde o velmi důležité vyšetření.

Když někomu řeknu, že jsme u nás na klinice schopni provést vyšetření holterem u psa nebo kočky, většinou se mi jako odpověď dostane překvapený výraz. Platí, že zvíře může trpět na stejná onemocnění jako člověk, tudíž i 24 hodinový EKG monitoring, neboli holter, u nich má smysl. Pomůže nám totiž odhalit arytmie, které se vyskytují nepravidelně, pomůže nám rozluštit příčinu záchvatů nebo omdlévání a u některých plemen je i vhodný v rámci pravidelného screeningu dědičných onemocnění srdce.
Kdy tedy vyšetření srdce holterem podstoupit? Nejčastěji samozřejmě na doporučení veterinárního lékaře, který například poslechem srdce psa nebo kočky zjistí arytmii. Obecně se holter vyšetření provádí při výskytu nepravidelných arytmií, záchvatů, omdlévání, náhlého nezvládání zátěže anebo právě jako pravidelné vyšetření možných vad u dobrmanů, boxerů a dalších.
A jak vyšetření srdce pomocí holteru probíhá? Vyšetření je pro vás velmi jednoduché. Jeden den ve smluvený čas zavítáte k nám do ordinace, kde vašemu miláčkovi holter nasadíme. Jedná se o malinkou krabičku se dvěma koncovkami, tyto koncovky holteru se nalepí na oholenou kůži. Následně se přes toto zařízení dá obvaz, případně vestička a je hotovo. Po dobu nošení přístroje zaznamenáváte do deníčku program vašeho zvířete, tedy například kdy se šlo na procházku nebo právě kdy se vyskytly výše zmíněné příznaky. Druhý den holter ze zvířete sundáme, samotné sundání je otázkou minuty. Následně je potřeba počkat na vyhodnocení, které se musí dělat velmi pečlivě a trvá v průměru dva až tři dny. Následně spolu probereme výsledek a domluvíme vhodnou léčbu, pokud je nějaká třeba.
Pro zvíře je vyšetření pomocí holteru jednoduché a není třeba se ho bát – jde o minimální zátěž, zvíře není potřeba sedovat, ani nijak specificky připravovat. A přitom nám toto vyšetření může tolik pomoci s odhalením záludných kardiologických onemocnění, která bychom pouhým EKG v ordinaci nemuseli odhalit. Takže holter u psa nebo kočky? Rozhodně to má smysl.